A Menstruációról

Még emlékszem jópár éve a színházi előadásra, amelyben két tehetséges színész eljátszotta nagyanyáink, és a nagyanyáink nagyanyáinak történetét menstruációval való szembesülésről, terhességről, szülésről.

Nagyokat nevettünk a tudatlanságukon, a félelmeiken, amelyek nekünk “felvilágosított” embereknek viccesek, abszurdak voltak. Persze belegondolva a 100 évvel ezelőtti világba, (és nagyanyáink helyzetébe) már nem nevetnék olyan nagyokat.

Szerencsére a mai világunk már felvilágosítja a kamaszodó lányokat. De még mindig sok a tabu a “női dolgok” körül, legyen az menstruáció, nemi szervek, szexualitás…stb.

Ezen az oldalon néhány olyan írást szeretnék közzé tenni, és megismertetni veletek, amely a lehető legkendőzetlenebbül tárja fel a VALÓSÁGOT elsősorban a menstruációról, de akár a nemiségről, szexualitásról is.

Első ajánlásom Farkas Lívia írása, aki csodálatosan (és őszintén) írja le a “nehéz napokat” elsősorban kamaszoknak, de szerintem bárki tanulhat belőle. Mivel a blog szerkesztője azt kéri linkeljünk, és ne másoljuk ki az írását, én is ezt teszem. A cikket itt olvashatjátok:

http://www.urban-eve.hu/2013/07/18/kis-menstruacio-hatarozo-definiciok-es-hatter/

 

Szintén ajánlom figyelmetekbe a Fledmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya szerkesztette Igazi vagy? – Iskola nőknek című könyvet.

Igazi vagy

Ebben a könyvben fantasztikusan ír Hoppál Bori egy fejezetben a menstruációról. Ebből másolok be ide egy kis részletet (fogadjátok szeretettel!):

29. oldal Az a fránya menstruáció új megközelítésben

Egy másik, furcsán megítélt testi történésünk a menstruáció. Az előbbiekben arról szóltam, nincs elegendő információnk arról,pontosan hogy is működnek a női gyönyörhöz kapcsolódó szerveink. Arról ellenben, hogy mi is a menstruáció, és hogyan is kellene azt megélni rengeteg – sajnálatos módon negatív – üzenetet kapunk. Mit mondanak a reklámok nekünk? Ha menstruálok, akkor olyan helyzetben vagyok, ahol engem meg kell védeni, de sebaj, mert maximálisan bízhatok a betétemben. Ne is tudjunk róla, lehetőleg én se érezzem, és mindent tegyek meg annak érdekében, hogy ez a ronda dolog senkinek a tudomására ne jusson! Vigyázzák, nehogy lefüleljen valaki, amint éppen kidobni készülök a betétemet.  “Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés.” Biztos emlékeztek erre a szlogenre. Mit üzen? Azt, hogy én e kiváló betét nélkül egy mocskos, lucskos, félelemtől reszkető szerencsétlennek érezhetem magam a “nehéz” napokon. Úgy tűnhet, a mi kultúránkban csupa kékvérű nő menstruál, és mutatóban se jelenik meg egyetlen csepp menstruációs vér sem, semmilyen kontextusban, miközben a média orrán-száján önlik az erőszakkal kiontott vér! A menstruációs vér kultúránk egyik legerősebb tabuja. Érdekes megemlíteni, maga a tabu szó, ami a polinéz kultúrából ered, a menstruációs vérrel kapcsolatos jelző, erre utalva használták, mágikus, szent és érinthetetlen jelentéssel, pozitív felhanggal.

A matriarchális és az olyan kultúrákban, ahol megmaradt egy-egy istennőnek a tisztelete, ott a menstruációs vérhez és magához a menstruációhoz is jóval pozitívabb hozzáállást tapasztalunk. Amíg a természeti népeknél és az ősi kultúrákban szent és mágikus erős tulajdonítanak ennek a vérnek, a termékenységi rítusokban és a gyógyításhoz használták, addig nekünk azt tanították, hogy viszolygást érezzünk tőle.

Vannak olyan bátor nők, akik képeket festettek menstruációs vérükkel. Tehát ilyen gondolatok indíthatták őket: “Elegem van abból, hogy azt a vért, ami hónapról hónapra összegyűlik a méhemben azért, hogy táplálja majd azt a kis életkezdeményt, ami esetleg megfogan bennem, ezt a szent, tiszta és életet adó vért én mocskosnak büdösnek és gusztustalannak éljem meg! Nézzük meg, mit tudok vele kezdeni, mi termelődik az én termékeny véremből? És mit hoz nekem az, ha nem dobom undorodva a szemétbe a nőiességemnek, a termékenységemnek ezt a nagyon szép szimbólumát, hanem teremtek, alkotok vele?”

Miből lehet vajon a tampon?

Iszonyatos mértékben szennyezzük a környezetünket az eldobható betétekkel. De nem csak a környezetet! Az eldobható női higiénés termékeke gyártói nem kötelesek feltüntetni az összetevőket. Eddig talán el sem gondolkodtatok azon, miből van egy tampon, de most is csak ennyit tehettek, mert megtudni sehonnan nem lehet. Az viszont tudható, hogy számtalan kisebb vagy súlyosabb fertőzést okozott már a tampon használata. Miért nem hallunk olyan alternatívákról, amik kiválthatnák a szintetikus  tamponokat, amik bio termesztésből származó, és könnyen lebomló környezetbarát anyagokból készülnek? Léteznek más alternatív menstruációs termékek is mint például az intim tölcsér, vagy a mosható betétek, illetve vannak tengeri szivacsból készült tamponhelyettesítők. Ezek mind újrafelhasználható termékek, melyeknek további előnyük, hogy kapcsolatba hoznak a saját vérünkkel, hiszen ki kell mosni, ki kell öblíteni, foglalkozni kell velük. Ez elsőre talán furcsának hangozhat, mert miért akarnék én a véremmel bíbelődni, de azok a nők, akik áttértek ezekre a termékekre, nagyon érdekes, pozitív változásokat élnek át a menstruációhoz, a termékenységükhöz, a nőiességükhöz való viszonyukban.”

 

Köszönjük Hoppál Bori!

 

Mivel évek óta Jógázom ebben a megközelítésben is sokak találhatnak ujjat. Rengeteg jó tanáccsal, gyakorlatokkal.

Olvassátok:

http://www.jogapont.com/menstruacios_ciklus.html

 

A következőkben olyan cikket olvashattok, ahol az eldobható betétek, és tamponokban található vegyszereket, és azok által okozott betegségeket, görcsöket taglalják.

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-tamponok-es-egeszsegugyi-betetek-0

http://okoanyu.cafeblog.hu/2014/01/26/rakot-es-meddoseget-okozhatnak-a-betetek-es-a-tamponok-veszelyes-anyagok-az-intimtermekekben/

http://greenfo.hu/hirek/2013/11/13/vegyszerek-a-noi-higieniai-termekekben–rakkelto-tampon