GYIK

Segítség kezdőknek
Ha először jársz itt, és még csak most találkoztál a lehetőséggel, vagy most szántad rá magad, akkor itt megpróbálok minden kérdésedre válaszolni.

Melyik méretet válasszam?
Az Árak-méretek-információk oldalon láthatod, hogy melyik betét hány cm hosszú. Érdemes elővenned az eddig használt betétedet, és egy mérőszalagot, vagy vonalzót, hogy lemérd a hosszát. Ez leginkább a nagy betétek miatt fontos, hiszen pl az éjjeli méret hosszabb a boltiknál. Viszont ha egy boltit szétszedsz, láthatod, hogy több cm van „üresen” nedvszívó réteg nélkül. Az általam varrt betéteknél az első milliméteren is ott a nedvszívó réteg. Ezt is érdemes figyelembe venned.
A méret nagyban függ a vérzés erősségétől is. Egy hirtelen „ömlő” jellegű vérzésnél érdemesebb a hosszabb betétet választani, hogy legyen ideje magába szívi a folyadékot, vagy a védőgátas változatot.
Szintén kérdés, hogy mennyi időnként tudod/fogod cserélni. A több nedvszívó réteg értelemszerűen több nedvességet bír.
Hogy Neked melyik hossz a legmegfelelőbb, az használat során fog igazán kiderülni. Van aki inkább a hosszút szereti, vékonyabban, hisz így érzi magát „biztonságban”. Más éppen a rövidebbhez ragaszkodik, inkább legyen vastag.

Hány darabot kell rendelnem egy ciklusra?

Ez szintén nagyon nehéz kérdés. Amire válaszolnod kell, hogy: Mennyi időnként szeretnéd cserélni? Hány naponta fogod mosni? Mennyire erős a vérzésed? Van akinek 3 óránként cserélni kell, annyira erős a menzeszük, másnak elég a napi 1 betét nappalra, és 1 éjszakára.  Az eddig használt boltikhoz képest tudsz viszonyítani.

Mennyire vastagok?
Ahogy az Anyagválaszték oldalon is olvashatod a betétekben alapvetően frottír nedvszívó rétegek vannak. Ebből az anyagból készülnek a törölközők is. Tehát ha egy betétnél azt olvasod, hogy 4 nedvszívó réteget tartalmaz, az olyan, mintha egy normál törölközőt négyrét hajtanál. Ezen felül van a pul anyag, a dekor, illetve a bébiplüss anyag. Persze ne úgy képzeld el, mintha egymásra raknál 7 réteget, hisz össze vannak varrva, és a varrás “összenyomja” a rétegeket. Ezen túl néhány mosás után a frottír rétegek összeállnak, és a betét ezáltal vékonyabb lesz, mint a frissen varrt, még nem mososot betétek. A bambusz vagy zorb anyagból készült betétek vékonyabbak, hisz kevesebb réteget tartalmaznak ugyanannak a nedvszívó hatának eléréséhez.
Semmiképpen ne várd azt, hogy a betét ugyanolyan vékony lesz, mint a bolti műanyag betétek.

Milyen nedvszívót kérjek? Pamut, bambusz, zorb?

Alapvetően pamut nedvszívóból készülnek a betétek. De lehetőséged van bambusz vagy zorb anyagból kérni őket.

A pamut anyag előnye az olcsósága, természetazonos anyaga (műszálat nem tartalmaz), viszont a belőle vart betétekbe több réteg anyag kerül, így vastagabbak lesznek. Viszont ha Téged nem zavar a vastagság mindenképpen ezt ajánlom.

A bambusz-kender anyag előnye, hogy szintén természetazonos anyag, kb 2-3 x annyi nedvességet képes felszívni mint a pamut (a gyártó szerint) tehát vékonyabb betét lesz belőle, ára viszont kb 2-3 szorosa a pamut anyagnak, így a belőle készült betétek drágábbak. Mindezen túl speciális bánásmódot igényel. Nem mindegy, hogy mivel mosod/öblíted a betéteket. Erről bővebben az anyagválaszték oldalon olvashatsz. Száradási ideje a pamuténak kb duplája.

A zorb anyag a legnagyobb nedvszívású anyag amit jelenleg kapni lehet. Ennek megfelelően belőle készül a legvékonyabb betét. (A gyártó szerint 4-5 x több nedvességet felszív mint a pamut, tapasztalataim szerintem viszont kb 3x-os mennyiség amivel még kényelmesen megbirkózik. ) Hátránya, hogy kevert szálas anyag, tehát már tartalmaz műszálat, és szintén speciális kezelést igényel, mert öblítő szerrel nem öblíthető. Illetve az ára, ami kb 4-szerese a pamut frottír anyag árának, így ezek a betétek lényegesen drágábbak a pamut nedvszívóval készült társuknál. Száradási ideje a pamutéhoz viszonyítva lényegesen rövidebb.

Mennyit bírnak?

Ehhez egy kísérletet csináltam. Elővettem egy 4 cseppes Always betétet, és egy 3 nedvszívó réteggel varrt közepes egészségügyi betétet. A betétek hossza azonos. (A hátteret ne nézzétek, a kisfiam segítségével történt a tesztelés…) 😉

Eredmény: A bolti betét hamarabb felszívta a nedvességet, mint a mosható, viszont lényegesen kevesebbet tartott bent. Tehát bátran mondhatom, hogy az általam vart mosható betétek többet bírnak mint a bolti betétek.

Mivel, és mikor kezdjem?
Ha eddig a vékony bolti betéteket használtad, és ehhez is ragaszkodsz, akkor első kipróbálásra én a kisebb, vékonyabb betéteket ajánlom, a ciklus vége felé. Hiszen a „vastagsághoz” hozzá kell szoknod. Gyorsan megy majd, hiszen sokkal kényelmesebbek mint a boltik. Ha nincs efféle elvárásod a betéteddel kapcsolatban, hogy a “lehető legvékonyabb legyen”, akkor kezdhetsz egy nagyobb, vastagabb betéttel is.
Érdemes az első időszakban otthon használni/próbálni a betéteket, amíg ki nem tapasztalod, hogy a Te ciklusodat hogyan bírja, és melyik méret?

Egyre több készítő van, honnan tudom, hogy melyik a jó?

Egyszerűen onnan, hogy a lehető legtöbbet kipróbálod. Akár 1-1 betétet kérve azoktól akiké tetszik. Minden készítő más formában varrja a betéteit, más anyagokból. Hogy Neked melyik válik be igazán csak a próba fogja megmondani.

Hogyan tisztítsuk?

A bébiplüss, a pul, és a pamut anyagok nem igényelnek különösebb kímélő mosószert, öblíthetőek is bármilyen típusú öblítővel. Ugyanúgy kezelendők mint bármilyen pamut ruha. De részletezve:

A tisztasági betétek tisztítása ugyanúgy működik mint a fehérneműé. Szennyes tartóba, majd mosógépbe kerül, és kész.

Az egészségügyi betéteket használat után folyó víz alatt alaposan ki kell nyomkodni, kis Marhaepe szappannal, vagy mosószappannal lehet megdörzsölni a foltot, ha szükséges, majd alapos kicsavarás után mehet egy kis vödörbe, ahol vár a mosásig. Mosás előtt, ha szeretnéd mehet ázni kicsit (1-2 óra) az ecetes, vagy perkarbonátos vízbe. Végül a mosógép elvégzi az utolsó simításokat. 40-60 °-on mosható. Én ecetes vízzel öblítem, így egyúttal fertőtlenítem is.
A pul miatt vasalni, magas hő hatásnak kitenni nem szabad!
A világos bébiplüss anyagok foltosak maradhatnak. Erre lehet megoldás a marhaepe szappan, vagy a prekarbis áztatás.

A szárítógép használatát “hivatalosan” nem ajánlanám, hiszen a pamut anyagokat mindig úgy vásároljuk, hogy szárítógépben nem szárítható. Viszont a sajátomat bő 1,5 éve szárítom a szárítógépemben, és egyiknek sincs semmi baja. Vásárlóim sem jeleztek a szárítógép miatt  semmilyen problémát. Az anyagokat is úgy válogattam össze, hogy még a Pul is bírja a 95 fokot is. Szóval legyetek tudatában, hogy lehet, hogy nem 8 évet bír ki, hanem csak 7-et ha szárítógépben szárítjátok. És döntsétek el hogyan szeretnétek. 😀

Vasalni a pult tartalmazó betéteket tilos! A tisztasági betéteket szabadna, viszont a pantent apró pereme a hő hatására megolvadhat, ami után már nem lehet használni.  Így a vasalást alapvetően nem ajánlom.

A foltoknak nagyon jót tesz a napoztatás, vagy a nátrium perkarbonátos áztatás, ahogy Vivi is írja: Én úgy szoktam, hogy használat, és öblítés után áznak kb fél-1 napot perkarbiban, utána újabb öblítés, és így gyűjtöm őket egy PUL zsákban. A menzesz végén az összes ázik még egyszer perkarbiban egy vödörben, majd mosás 40 fokon hosszú programmal. Ha még maradt folt, az megy a napra. Van pamut is és bébiplüssös is, nem foltosak. Nem szedi ki a színeket…

A bambusz frottír, kender-bambusz anyagokat egész máshogyan kell kezelni.

Mosni csak olyan mosószerrel szabad, amely enzim, foszfát, szappan, és illatmentes. Tehát babaruhák mosására alkalmas mosószerrel tisztítható! Öblítő nem használható. Amennyiben nem így van tisztítva az anyag valószínűleg egy éven belül tönkremegy.
Ezen túl mire eléri a teljes nedvszívó képességét kb 5-6 alkalommal át kell mosni.
További információk a bambusz anyagról: www.bambooland.hu/p/miert-bambusz.html

A zorb anyagok kezelésénél az öblítő szerre kell figyelni. Bolti öblítőkkel nem öblíthető, mert az öblítő eltömíti a rostokat, ezáltal elveszíti a nedvességszívó hatását. Ennek az anyagnak is kb 5-6 alkalom mosásra van szüksége, hogy elérje a maximális nedvszívó hatást.

A FOLT enciklopédia:

A foltoknak kétféléje van. 😀
Az egyik amelyiket a vér hagyja a világosabb betéteken. Erre jó a marhaepe szappan, vagy a hagyományos mosószappanos dörzsölés még akkor amikor használat után átöblíted a betétedet. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor a perkarbonátos áztatás, akár egy egész éjszakán át is. ( Itt egy link ahol megvásárolható. )

A másik fajta folt, ami a sötét betéteken látszik, az amelyik kiveszi a betét színét a folt mintájában. Ennek oka, hogy túl savas a vérünk. Nálam akkor jelentkezik, amikor túl sok édességet eszem. Ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni, ha kivette a színt, az már úgy marad. (Viszont jól mutatja, ha a vérünk elsavasodik. 😉 )

Szülés után mire számítsak?

Tapasztalataim szerint a szülés utáni vérzés erősebb mint a hagyományos menstruáció, szintén erősebb az a vérzés, ami a szoptatás alatt érkezik.

És ha teljesen más félét szeretnék?

Bármilyen egyéni kérést szívesen megvalósítok. Eddig úgy gondolom sikerült is. Írd le e-mailben pontosan, és részletesen hogy mit szeretnél, és megbeszéljük.

Tényleg elmúlik a görcsölés a menzesz alatt, ha moshatót használok?

Tapasztalatok szerint több esetben teljesen elmúlt, akinél nem, azoknál lényegesen mérséklődött a görcsölés. De szintén sokkal kevesebb esetben fordul elő bármilyen rendellenes hüvelyfolyás, gombás fertőzés…stb.

Inkontinencia problémám van…

Az inkontinencia betétek belül ugyanazokat a rétegeket tartalmazzák, mint az egészségügyi betétek. A vásárlók tapasztalatai alapján az eltolt szárnak kicsit előbbre helyezik a betét közepét, így pontosan a megfelelő helyre kerül. Kis vizelettartási problémával rendelkezőknek elegek a kisebb méretű betétek. Komoly problémával rendelkezőknek a nagyobb méretű bambusz  betétet ajánlom. 2005 évben kísérleteztünk ki egy teljesen inkontinens hölggyel egy olyan betétet, ami egy teljes vizeletet képes felszívni. Ez az Ő esetében egy 40 cm-es bambusz felső réteggel, 5 réteg bambusz nedvszívóval, és védőgáttal rendelkező betétet jelentett. (Megjegyzésként ide tartozik, hogy mindenkinek aki ilyen problémával rendelkezik ajánlom a Kirston tornát akár kipróbálni is. Több esetben megoldja a gondot a záróizmok erősítése!)

Elcsúszik a betét. Mi lehet az oka?

A betétek elcsúszásának fő oka tapasztalataim szerint a csúszós anyagú, túl laza fehérnemű. A betétekbe dupla patentot teszek azért, hogy könnyebb legyen a fehérneműre igazítani. Természetesen elcsúszás így is előfordulhat, ha a fehérnemű nem elég passzos. Nálam a régi már kinyúlt fehérneműkben fordul elő.

Mégsem jött be. Mit csináljak vele?

Ha nem válnak be a betétek, és nem voltak használva, és mosva visszavásárolom őket, vagy ha használtad őket engedélyezem, hogy Te magad eladd a Facebook csoportomban. Illetve a használt betétek eladására is létezik már Face csoport.

Ha nem találtál választ a kérdéseidre, akkor a kapcsolat@tundesz.com címen keress, és válaszolok.